Wallets hoe je cryptocurrencies veilig opslaat en beheert

Hoofdstuk 6: Wallets: hoe je cryptocurrencies veilig opslaat en beheert

Als je cryptocurrencies hebt gekocht, is het belangrijk om ze veilig op te slaan en te beheren. Een wallet is een digitale portemonnee die wordt gebruikt om cryptocurrencies op te slaan, te verzenden en te ontvangen. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende soorten wallets en hoe je ze kunt gebruiken om je cryptocurrencies veilig te beheren.

Soorten wallets

Er zijn vier hoofdtypen wallets beschikbaar:

 1. Hardware wallets
 2. Software wallets
 3. Web wallets
 4. Papieren wallets

Hardware wallets

Een hardware wallet is een fysieke apparaat dat is ontworpen om cryptocurrencies op te slaan. Het is een van de veiligste manieren om cryptocurrencies op te slaan, omdat het apparaat offline wordt bewaard en daardoor niet toegankelijk is voor hackers. Hardware wallets worden meestal geleverd met software die kan worden gebruikt om transacties uit te voeren en om de balans te bekijken. Het apparaat moet worden aangesloten op een computer of mobiel apparaat om te kunnen werken.

Enkele voorbeelden van populaire hardware wallets zijn:

 • Trezor
 • Ledger Nano S
 • KeepKey

Software wallets

Een software wallet is een app die op een computer, mobiel apparaat of webbrowser draait. Het is een van de meest populaire manieren om cryptocurrencies op te slaan vanwege de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Software wallets kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

 • Desktop wallets: software die op een computer wordt geïnstalleerd
 • Mobile wallets: apps die op een mobiel apparaat worden geïnstalleerd

Enkele voorbeelden van populaire software wallets zijn:

 • Exodus (desktop en mobiel)
 • Electrum (desktop)
 • MyEtherWallet (web)
 • Jaxx (desktop en mobiel)

Web wallets

Een web wallet is een wallet die wordt gehost op een website. Het is een van de meest toegankelijke manieren om cryptocurrencies op te slaan, omdat het kan worden geopend vanaf elke computer of mobiel apparaat met internettoegang. Web wallets zijn echter minder veilig dan hardware wallets en software wallets, omdat ze kwetsbaar zijn voor hacks en andere beveiligingsrisico’s.

Enkele voorbeelden van populaire web wallets zijn:

 • MyEtherWallet
 • MetaMask
 • Binance

Papieren wallets

Een papieren wallet is een fysieke kopie van de openbare en privésleutels die worden gebruikt om toegang te krijgen tot je cryptocurrencies. Het is een van de veiligste manieren om cryptocurrencies op te slaan, omdat het niet online is opgeslagen en daarom niet kwetsbaar is voor hacks en andere beveiligingsrisico’s. Papieren wallets kunnen worden afgedrukt of handgeschreven en moeten op een veilige plaats worden bewaard.

Hoe kies je de juiste wallet?

Als je een wallet kiest, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder:

 • Veiligheid: de veiligheid van de wallet is een van de belangrijkste overwegingen. Hardware wallets worden over het algemeen beschouwd als de veiligste optie, gevolgd door software wallets en web wallets.
 • Toegankelijkheid: de toegankelijkheid van de wallet is een andere belangrijke factor. Web wallets zijn het meest toegankelijk, gevolgd door software wallets en hardware wallets.
 • Ondersteunde cryptocurrencies: zorg ervoor dat de wallet de cryptocurrencies ondersteunt die je wilt opslaan.
 • Gebruiksvriendelijkheid: de wallet moet gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrencies.
 • Prijs: sommige wallets zijn gratis, terwijl andere een vergoeding vragen voor hun diensten. Hardware wallets zijn meestal duurder dan software wallets en web wallets.

Hoe gebruik je een wallet?

Als je eenmaal een wallet hebt gekozen, moet je deze configureren en gebruiken om je cryptocurrencies op te slaan en te beheren. Hier zijn de basisstappen voor het gebruik van een software wallet:

 1. Download en installeer de wallet
 2. Maak een nieuwe wallet aan
 3. Noteer de privésleutel van de wallet en bewaar deze op een veilige plaats
 4. Verzend cryptocurrencies naar het adres van de wallet
 5. Gebruik de wallet om cryptocurrencies te verzenden en te ontvangen

Bij hardware wallets werkt het proces iets anders. Je moet het apparaat aansluiten op een computer of mobiel apparaat en vervolgens de instructies op het scherm volgen om de wallet te configureren. Nadat de wallet is geconfigureerd, kun je cryptocurrencies naar het adres van de wallet verzenden en de wallet gebruiken om cryptocurrencies te verzenden en te ontvangen.

Conclusie

Een wallet is een cruciaal onderdeel van het beheren van cryptocurrencies. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, waaronder hardware wallets, software wallets, web wallets en papieren wallets. Het kiezen van de juiste wallet hangt af van verschillende factoren, waaronder veiligheid, toegankelijkheid, ondersteunde cryptocurrencies, gebruiksvriendelijkheid en prijs. Zodra je een wallet hebt gekozen, moet je deze configureren en gebruiken om je cryptocurrencies veilig op te slaan en te beheren. Het is belangrijk om de privésleutel van de wallet op een veilige plaats op te slaan en deze nooit te delen met anderen. Met een goed begrip van wallets en hoe ze werken, kun je ervoor zorgen dat je cryptocurrencies veilig blijven en dat je transacties veilig en gemakkelijk kunt uitvoeren.

In het volgende hoofdstuk zullen we kijken naar hoe je een cryptocurrency exchange kunt kiezen en een account kunt aanmaken. We zullen de verschillende soorten exchanges bespreken en hoe je ze kunt gebruiken om cryptocurrencies te kopen en te verkopen.

Koop je eerst Bitcoin (BTC) vandaag nog!

Het hoeft geen hele te zijn. Je kan gewoon beginnen met een klein stukje… ;-)